urbic.com logotip

Pri modeliranju kemijskih sistemov bomo uporabljali prevajalnik imenovan GFortran oziroma G++. To je GNU Fortran 95 prevajalnik oziroma GNU C++ in je del GCC-ja. Obstaja verzija za operacijski sistem Windows in Linux ter še za mnogo drugih sistemov.

Verzijo, ki je nameščena na računalnikih v računalniški učilnici lahko dobite s klikom na naslednjo povezavo. Program shranite na vaš osebni računalnik in ga namestite. Ko je program nameščen, morate najprej fortranski oziroma c++ program napisati v enem izmed urejevalnikov besedil kot so naprimer Notepad ali GVIM ali EditPad Lite ali Notepad++ ter mnogo drugih. Nato ge shranite v nek direktorij (mapo) na vašem računalniku (na primer c:\test).

Sedaj morate v Windowsih odpreti program "Command Prompt" in iti v mapo, kjer je shranjen vaš fortranski program. V ukazno vrstico napišete ukaz "gfortran test.f90" oziroma "g++ test.cpp" in to vam zažene prevajalnik, ki vam prevede fortranski oziroma c++ program shranjen v datoteki test.f90 oziroma test.cpp. Po končanem prevajanju vam nastane datoteka a.exe, kjer je vaš preveden program. Če sedaj v ukazno vrstico napišete "a.exe" ali samo "a", se vam vaš program zažene.

Tu je sedaj še print screen postopka prevajanja. V kolikor vam kakšna podrobnost ni jasna, mi sporočite.

Nazaj na osnovno stran za predmet Modeliranje kemijskih sistemov.